Zakaj je spirulina na jedilniku vesoljskih postaj NASA?

Blog & recepti

Zakaj je spirulina na jedilniku vesoljskih postaj NASA?

Zakaj je spirulina na jedilniku vesoljskih postaj NASA?

Zgodovina človeštva je bila zaznamovana z velikimi skoki, ki so se začeli kot majhen korak za človeka. In ravno prehrana teh majhnih ljudi, ki premikajo velike meje se je večkrat izkazala za enega najpomembnejših dejavnikov pri uspehu misij.

Ni važno ali potujete preko oceanov, gazimo po polarnem ledu, se izstrelijo v vesolje ali pa le opravimo zahteven sestanek na ponedeljkovo jutro, trde okoliščine zahtevajo izraz najmočnejšega v nas.

Nič čudnega torej ni, da je NASA na vrhuncu rivalstva v vesolju v letih 1970 začela s poglobljenimi raziskavami človeške prehrane. Vse z namenom, da bi svojim najboljšim možem in ženam med misijami zagotovila primerna hranila za najostrejše razmere v vesolju.

Vsi popotniki po vesolju so še dodatno izpostavljeni nevarnostim izčrpavanja kostne gostote, spremembe presnove, mišične atrofije, izgubo telesne mase, srčno-žilno razgradnjo in sevanju. Torej, vsi prehranski problemi z Zemlje, dobijo v času bivanja v vesolju eksponenten pomen.

In ravno tukaj je mesto, kjer se v zgodbo vključi glavni junak, rešitelj vseh zagat – spirulina.

Vsebuje namreč vseh osem esencialnih aminokislin, ki jih potrebuje naše telo. Polna je potrebnega kalija, kalcija, magnezija in beta karotena. Še več, alge astronavtom zagotavljajo velike količine beljakovin. Slovenska spirulina Eko Janez jih na primer vsebuje kar 70%. Vsebnost železa in folne kisline pomaga povečevati raven hemoglobina v krvi. Vsa omenjena hranila ključno pomagajo pri ohranitvi zdrave imunske funkcije, saj jo absorbirajo 60-krat bolje kot običajni dodatki železa.

Za astronavte, ki se podajajo na daljše misije, je NASA tako ugotovila, da je spirulina ena najmočnejših, najbolj koncentriranih živil, ki so na voljo človeštvu za krepitev imunskega sistema in odstranjevanje toksinov iz telesa.

Torej, ni več razloga, da tudi na vaši mizi ne bi postregli z »rocket science«.

(P. D. Karkos, S. C. Leong, C. D. Karkos, N. Sivaji, and D. A. Assimakopoulos, Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. National Library of Medicine National center of Biotechnology Information. 20 August 2008)


Natisni   E-pošta

Naročite se na novice

Ne zamudite izjemnih priložnosti. Eko Janez vam bo na svete cajte tud kaj poslal.
Pokličite nas na 040 874 363. Naš delovni čas je od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro. Kontaktirate nas lahko tudi preko spletnega obrazca.