Šest glavnih zdravstvenih koristi spiruline

Blog & recepti

Šest glavnih zdravstvenih koristi spiruline

Šest glavnih zdravstvenih koristi spiruline

Spirulina je modro zelena alga in velja za eno najstarejših življenjskih oblik na zemlji ter hkrati superživilo. Že Azteki so spirulino uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in jo uporabljali kot sredstvo za krepitev vzdržljivosti. Vladarjevi glasniki pismonoše naj bi alge uporabljali med svojimi maratonskimi teki.

Ne samo zgodovina, tudi sodobna znanost podpira številne domneve koristi rednega uživanja spiruline in še naprej preučuje njen potencial za zdravljenje in dvigovanje kvalitete življenja na Zemlji.

Spirulina poleg večinskega dela beljakovin vsebuje tudi magnezij, ki podpira normalno delovanje mišic in srca.

Glavne potencialne zdravstvene koristi spiruline:
Zaradi velike vsebnosti rastlinske beljakovine imenovane fikocianin, spirulina deluje antioksidativno, probiotično in protivnetno.

Rak: Kronična vnetja celis prispevajo k razvoju raka in drugih bolezni. Spirulina pa s številnimi antioksidanti protivnetno vpliva na telo. Ugotovljeno je bilo, da fikocianin (rastlinski pigment, ki daje spirulini modro-zeleno barvo) ne le zmanjša vnetja v telesu, ampak naj bi tudi blokiral rast tumorja in rakavih celic.
Zdravje kože: Protivnetne lastnosti spiruline pomagajo zmanjšati tudi vnetja kože, akne in preprečujejo nadaljnje izbruhe. Ob enem pospešuje metabolizem kože, kar omogoča hitrejše celjenje in preprečuje prekomerno rast bakterij. Poleg oralnega uživanja, se spirulina lahko v različnih oblikah nanese tudi na kožo.

Zdravje srca: Raziskave dokazujejo, da lahko beljakovine v spirulini znižajo raven holesterola v telesu. Rezultat so čiste arterije in zmanjšana obremenitev srca, ki znižuje možnost srčnih bolezni in krvnih strdkov, ki lahko povzročijo možgansko kap. Spirulina ob enem podpira proizvodnjo dušikovega oksida v telesu, kar pomaga sprostiti krvne žile. Študije kažejo, da je posledica znižan in uravnovešen krvni tlak, ki zmanjša tveganje za bolezni srca.

Lajšanje alergij: Protivnetno delovanje, ki ga povzročajo antioksidanti spiruline lahko pomagajo kadar človeka pesti alergija na cvetni prah, živalsko dlako in prah. Študije so pokazale znatno zmanjšanje simptomov kot so zastoji, kihanje in srbenje.

Podpora imunskega sistema: Spirulina je bogata s številnimi vitamini in minerali, ki so nujni za ohranjanje zdravega imunskega sistema. To so vitamin E, C in B6. Dokazano je, da spirulina spodbuja proizvodnjo belih krvnih celic in protiteles, ki so ključni v boju proti virusom in bakterijam v telesu. Prve laboratorijske študije kažejo, da je spirulina učinkovita v boju proti herpesu, gripi in celo virusu HIV.

Ohranjanje zdravih oči in ust: Spirulina je koncentrirana z zeaksantinom, rastlinskim pigmentom karotenoida, ki zmanjšuje tveganje za sivo mreno in starostno izgubo vida. S svojimi antibakterijskimi funkcijami pa naj bi kot dodatek ustni vodi zmanjšala zobne obloge, možnost ustnega raka in spodbujala zdravje dlesni.

(L. Burgess, What are the benefits of spirulina? Medical News Today. 18 December 2018)


Natisni   E-pošta

Naročite se na novice

Ne zamudite izjemnih priložnosti. Eko Janez vam bo na svete cajte tud kaj poslal.
Pokličite nas na 040 874 363. Naš delovni čas je od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro. Kontaktirate nas lahko tudi preko spletnega obrazca.